κοινωνικό μέρισμα
Ποιοι δικαιούνται έως και 877 ευρώ ;

Κοινωνικό Μέρισμα 2018

κοινωνικό μέρισμα

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς τόσο για το κοινωνικό μέρισμα 2018, όσο και σε ότι αφορά τις συντάξεις και τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια για τα νέα μέτρα αυτά υπουργεία εκτιμούν πως θα φτάσουν στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα, τα αναδρομικά και τα αντίμετρα αποτελούν τα ανοιχτά μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην τελική ευθεία βρίσκονται άλλωστε οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς και για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Κοινωνικό μέρισμα: Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δρομολογήσει μάλιστα την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς, τη μείωση εισφορών σε 250.000 μη μισθωτούς και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάμεσα σε άλλα. Έως 877 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ, μιας και το υπερπλεόνασμα προς διανομή είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της περασμένης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εναλλακτικά σενάρια: Ένα δεύτερο σενάριο που ενδεχομένως υιοθετηθεί, αφορά μία διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, όπως είναι οι δικαιούχοι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).Κατ’ αυτόν τον τρόπο λιγότεροι θα πάρουν περισσότερα. Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων.

Σημείο αναφοράς για το κριτήρια θα είναι ο χρόνος ανεργίας να ξεπερνάει τα δύο χρόνια.

 

 

  •