Τα προβλήματα με την εκκαθάριση στον ΕΦΚΑ

Τα προβλήματα με την εκκαθάριση στον ΕΦΚΑ

Τα προβλήματα με την εκκαθάριση στον ΕΦΚΑ

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου φτάνει προς το τέλος της, ενώ μαζί με αυτήν τελειώνει και μια μακρά προεκλογική περίοδος που περιλάμβανε όλες τις πιθανές εκλογικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να γίνουν.

Λόγω των εκλογών λοιπόν, αλλά και της πάγια τακτικής που έχουν πολλοί φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις προς το τέλος της προθεσμίας, βρισκόμαστε σε κάτι παραπάνω από τα μισά της διαδρομής…

Ο μήνας Ιούλιος βέβαια αναμένεται αρκετά καυτός για εμάς τους λογιστές-φοροτεχνικούς, αφού περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών και προθεσμιών που θα πρέπει να προλάβουμε…Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου έχουμε:

  • Τη λήξη προθεσμίας υποβολής των περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων. Μερικές θα μπορούν να υποβληθούν και μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αφού δίνεται επιπλέον ένα δεκαπενθήμερο για τα μέλη εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
  • Την υποβολή του ΦΠΑ β’ τριμήνου για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά. Για πολλούς συναδέλφους αυτό το ΦΠΑ χαρακτηρίζεται ως δυσκολότερο από κάθε άλλο, αφού πέφτει σχεδόν πάντα μαζί με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  • Τον υπολογισμό των επιδομάτων αδειών, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο μαζί με τη λήψη της κύριας ετήσιας άδειάς τους.
  • Μια σειρά άλλων μηνιαίων υποχρεώσεων, όπως, για παράδειγμα, είναι η υποβολή των ΑΠΔ ΙΚΑ για τον μήνα Ιούνιο, η υποβολή των παρακρατούμενων φόρων μηνός Μαΐου που συμπεριλαμβάνουν και τις μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς και επαγγελματίες, η υποβολή των καταστάσεων συμφωνητικών του β’ τριμήνου έως τις 22 Ιουλίου, η υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών και των πινάκων Intrastat, κ.λπ.
  • Εκτός όλων των ανωτέρω, μέσα στον Ιούλιο (;) αναμένουμε άλλη μια υποχρέωση που θα πρέπει να βγει εις πέρας, αυτήν της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ για τη χρήση 2018. Η συγκεκριμένη εκκαθάριση έχει γίνει δυσκολότερη και από το γεφύρι της Άρτας, αφού πέρασε όλο το 2018, το μισό 2019 και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα… Η εκκαθάριση των εισφορών της χρήσης 2017, που ήταν και πρώτη στα χρονικά, έγινε Μάιο του 2018, ενώ φέτος φτάσαμε Ιούλιο και ακόμα περιμένουμε..

Τα δεδομένα της χρήσης 2017 έχουν συμπεριληφθεί στα αρχεία του ΕΦΚΑ, αφού οι εισφορές της χρήσης 2019 πληρώνονται προκαταβολικά βάσει των εισοδημάτων του 2017 από την αρχή του έτους, άρα δεν φταίει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία. Ούτε δικαιολογία ότι δεν υπάρχει σύστημα ευσταθεί, αφού πέρυσι πρώτη χρονιά της διαδικασίας της εκκαθάρισης και έγινε δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με φέτος.

Το θέμα της εκκαθάρισης εισφορών του ΕΦΚΑ, όπως εφαρμόζεται, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των επαγγελματιών, άρα κατ’ επέκταση και των φοροτεχνικών.

Ας αρχίσουμε από το θέμα της ρύθμισης του Ν.4611/2019:

Όσοι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι θα έχουν ποσά προς απόδοση για τη χρήση του 2018, πρακτικά παγώνουν τη διαδικασία της αίτησης. Αν την προχωρήσουν, το 2018 θα το έχουν αφήσει εκτός ρύθμισης, αφού δεν υπάρχει τρόπος να το συμπεριλάβουν στην αίτηση πληρωμής του σε έως 120 δόσεις. Και σαν να μην φτάνει αυτό, εάν ρυθμίσουν τα παλιά και αφήσουν εκτός το 2018, δεσμεύονται ότι θα το πληρώσουν εμπρόθεσμα σε 5 δόσεις, αφού βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ρύθμιση ζωντανή, είναι να πληρώνονται οι τρέχουσες εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις. Για δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ούτε λόγος, αφού δεν προβλέπεται κάποια τέτοια δυνατότητα.

Εκτός αυτού, έχουμε και το άλλο γνωστό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας:

Εάν λοιπόν ο επαγγελματίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη της διαδικασίας χρέωσης προκαταβολικών εισφορών, μέχρι το διάστημα της εκκαθάρισης, αδυνατεί να πληρώνει τα όποια υπέρογκα ποσά βγαίνουν, δεν μπορεί να λάβει κανένα πιστοποιητικό ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ. Πόσοι έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και το διαπίστωσαν στον γιατρό; Πόσοι άραγε δεν έχουν προσθέσει ΚΑΔ λόγω αυτού του εγγράφου; Πόσες εταιρείες έχουν μείνει στην εφορία με τα παλιά στοιχεία των εταίρων, γιατί κάποιος από τους νεοεισερχόμενους εταίρους έχει πέσει σε αυτή την παγίδα; Την απάντηση την δίνουν οι πάρα πολλοί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Οι λύσεις στα ανωτέρω προβλήματα είναι μέχρι στιγμής δύο:

Πληρώνεις εφάπαξ όλο το ποσό για να λάβεις βεβαίωση, δανείζοντας ουσιαστικά άτοκα τον ΕΦΚΑ ή περιμένεις σαν μάννα εξ ουρανού την εκκαθάριση, για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Τρίτη επιλογή δυστυχώς δεν υπάρχει, αφού στα ταμεία δεν υπάρχει κανείς να πεις τον πόνο σου. Η δυνατότητα για αίτηση επίσπευσης της εκκαθάρισης ή έστω προκαταβολικής εκκαθάρισης προκειμένου να ξεμπλοκάρεις ακούγεται σαν ανέκδοτο, δεδομένου ότι φυσικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σαν δυνατότητα.

Εάν από την άλλη είσαι από τους «τυχερούς» επαγγελματίες που η προκαταβολή είναι χαμηλότερη από την εκκαθάριση, τα κέρδη του 2016 ήταν λιγότερα από αυτά του 2017 δηλαδή, τότε δεν θες να ακούς φυσικά για την εκκαθάριση, αφού όταν γίνει θα πρέπει να την πληρώσεις σε πέντε δόσεις. Βέβαια, για να πούμε και κάτι πρακτικό, και σε αυτήν την περίπτωση, εάν υπάρχουν παλιές οφειλές, καλό θα είναι η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.4611/2019 να γίνεται μετά την εκκαθάριση, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και αυτές στις δόσεις της ρύθμισης, γιατί εάν την κάνουν πριν, η ρύθμιση σύντομα θα αποτελεί παρελθόν…

Η εκκαθάριση των εισφορών εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αιτιολόγηση του ποσού. Ως εκ τούτου, αναπόφευκτα θα είναι τα τηλεφωνήματα για επίλυση αποριών από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν, αφού στο εκκαθαριστικό η ανάλυση είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή και για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σύγκριση με την περυσινή δήλωση. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι μας ότι τηλεφωνήματα για αναλύσεις και φορολογικές δηλώσεις είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν, αφού ο χρόνος πιέζει αφόρητα όλους μας…